Pár informací o deníku

Většina příspěvků vzniká v Reykjavíku, Island
Na tomto blogu najdete vždy svěží informace o tom, jak se nám (Hančí a Barče) vede v divočině. Tento projekt je štědře podporován granty FM EHP/Norska. Zvláště bychom pomocí tohoto blogu chtěly předat zkušenosti dalším studentům, kteří se zapojí do programu FM EHP/Norska.

čtvrtek 15. ledna 2009

Zážitky se ságou neskončily

Hanka ráno opravdu vyběhla ve svých vytahaných teplákách a nafotila pár fotek, moc spokojená není, ale to neva, zde si můžete fotky prohlédnout. Bára mezitím vzala pevně do rukou domácnost a vyprostila několik potřebných věcí z již zabydlených hromad neorganizovanýho bordelu. Potom šla vyprat špinavé prádlo, po zkušenostech se spotřebiči, které známe jinak jen z vyprávění, tu máme tip pro všechny ženy. Ať už se momentálně staráte o domácnost (a vše co s tím souvisí – muž, děti) nebo zatím jen hledáte životního partnera, vězte, že v životě jsou jen tři důležité věci: myčka, topinkovač a sušička. Vše ostatní hoďte za hlavu.

Během posledních několika dnů cítíme tak velkou podporu od Vás, kteří si čtete náš deník, že každý další příspěvek píšeme s velkým nadšením. Hrozně moc nás těší Vaše odezvy, klidně je vkládejte i ve formě komentářů za články, každý den brouzdáme po blogu a těšíme se z nových příspěvků od Vás. Díky

A nyní již určitě dychtivě čekáte, jaké napínavé události nám přinese pokračování Ságy o lidech z Lososího Údolí. Tady máte doslovný přepis z knihy, zatím Vám ještě nařekneme, jak to dopadne, abyste byli pořádně napnutí až do konce!!!
Kapitola 32
Byl muž jménem Ósvífr, syn Helgiho a vnuk Óttora, jež byl synem Bjorna Švéda a vnukem Ketila Noska. Ketilovým otcem byl Bjorn Buni. Ósvírfova matka se jmenovala Nidbjorg. Kadlín, její babička, byla dcera Gongu-Hrálfa, který byl synem Tórka Býka, mocného župana ve východním kraji.Říkalo se mu tak proto, že měl tři ostrovy a na každém z nich měl osmdesát býků. Jeden z těch ostrovů daroval králi Hákonovi, a o tomto daru se vyprávělo široko daleko. Ósvifr byl velmi chytrý muž. Hospodařil na dvorci v Laugách v Saelingsdalu. Tento dvůr stojí na severním břehu řeky Saelingdalsá naproti dvorci Tanga.
Jeho žena Tordís byla dcera Tjodólfa Malého. Jeden jejich syn se jmenoval Óspak, druhý Helgi, třetí Tondrád, čtvrtý Torrád, pátý Tórolf. Všichni byli stateční muži. Jejich sestra se jmenovala Gudrún. Byla to jedna z nejkrásnějších a nejchytřejších žen, jaké kdy žily na Islandě. Milovala tolik nádheru, že ve srovnání s ní se zdálo jen dětskou cetkou vše, čím se pyšnily ostatní ženy. Nad jiné byla rozvážná a výřečná a štědrá.
U Ósvírfa žila žena jménem Tórhalla. Říkali jí Vyřídilka. Byla to Ósvífrova vzdálená příbuzná. Tórhalla měla dva syny. Jeden se jmenoval Odd, druhý Stein. Byli to statní muži, kteří dovedli zastat na dvorci hezký kus práce. Byli stejně výřeční jako jejich matka, ale lidé je neměli rádi. V Ósvírfových synech však měli velkou oporu.
Na dvorci Tungu žil muž jménem Tórarin, syn Tóriho Boháče. Měl dobré pozemky, ale málo movitého majetku. Ósvífr chtěl od něho koupit pozemky, neboť měl málo půdy, ale množství dobytka. Nakonec koupil Ósvífr od Tórarina všechny pozemky, které se táhly údolím po obou stranách řeky od Gulpushardů až ke Stalogihu. Jsou to dobré a úrodné pozemky. Ósvífr si tam zařídil salaš. Vždy měl při sobě mnoho čeledi a jeho hospodářství bylo vždy v nejlepším pořádku.
V Saurbo v západním kraji je dvorec Hól. Tam hospodařili tři příbuzní. Torkel Štěně a Knút byli bratři a pocházeli z váženého rodu. Jejich švagr, který s nimi žil, se jmenoval Tórd. Po své matce se jmenoval Ingunnarsson. Tórdovým otcem byl Glum Geirason. Tórd byl krásný a statný muž, velmi zručný a výborně se vyznal ve vedení pří. Za ženu měl sestru Tórkela a Knúts, jménem Aud. Aud nevynikala ani krásou ani zručností. Tórd ji příliš nemiloval. Vzal si ji hlavně pro peníze, neboť u nich bylo velké bohatství. A od té doby, co Tórd s nimi začal hospodařit, jejich dvorec vzkvétal ještě víc.

Kapitola 33
Gest Oddlujsson žil na dvorci Hagi ve Bardastrndu v západním kraji. Byl to znamenitý předák a moudrý muž...

Konec si necháme na příště.
K večeři jsme měly rybu. Tentokrát jsme na ni nedaly ani zrnko soli a byla slaná akorát až možná trochu víc. Takže nyní můžeme s jistotou prohlásit, že ryba je slaná předem. Ještě nevíme, jestli to byla jen ta naše konkrétní, nebo se to týká všech ryb, ale předvýzkum proběhl. Můžeme konstatovat následující: pokud rybu neosolíte, obalíte v mouce a pokapete citrónem, osmažíte, dáte si jí s bramborem v mikrovlnce téměř bez soli a troškou másla, čeká Vás velká dobrota.

8 komentářů:

  1. No tak tahle sága je fakt výživná:-)To je o všech obyvatelích Islandu 100 generací dozadu, ne? Zdalipak tam má své předky i váš pan domácí? Já bych řekla, že určitě:-))))

    OdpovědětVymazat
  2. Islanďané vytvořili obří genealogickou internetovou databázi a kterýkoli obyvatel se do ní může přihlásit. Ostatní světová veřejnost přístup nemá. Data jsou naprosto nepochopitelně obrovská a detailní. S jedním islandským kamarádem jsme se dopátrali jeho předků až k počátku osídlení Islandu. Ve středověku jsme nalézali postavy z různých ság, bylo to fascinující!
    Pokud jde o Ságu o lidech z Lososího údolí, je tato považována za jednu z nejkrásnějších. Je dlouhá, složitá a velmiá komplexní. Holky nám tady vypisují jen pasáže, kde se zrovna jmenují postavy, které budou v dalších částech ságy vystupovat, ale to je jen zlomek. Jinak sága vypraví o velké rodové tragédii a je to skutečně silný příběh.
    Kažopádně díky, Hani i Báro, za tak intenzivní psaní, nechápu, kde na to berete čas.:-) Silně se do toho vžívám a vzpomínám na svůj nádherný rok na Islandu. Jó, to byly časy!
    Saša

    OdpovědětVymazat
  3. Holky, a to jste psaly, že čtete v angličtině, že? :-D Ještě by mě zajímalo, jestli si někam píšete kdo je s kým a proti komu pro lepší přehled... A co ty Hančiny fotky, kde je máte?
    Mějte se, Leňa Bárt

    OdpovědětVymazat
  4. Zdarec, no tak vám děkuju za výhru, už se na ni těšímů :-) Obdivuji vaši vytrvalost v psaní deníku...
    Martin

    OdpovědětVymazat
  5. Pro Léňu Bártovou: Jasně máme poznámky, abychom si to pamatovaly. Zatím jsme tak v půlce ságy a poznámky máme na 18 stránek. JInak Hančin odkaz na fotky už by měl být funkční, díky za upozornění:-) Bára

    OdpovědětVymazat
  6. ty jo a to hanka vyběhla nějak hodně ráno ne? nebo tam máte pořád takovou tmu :)? Karol

    OdpovědětVymazat
  7. Karol podívej se na odkaz s počasím a délkou dne, je nahoře napravo :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Hanka ti to komplikuje Karol, samozrejme bys mela cerpat i z povinne studijni literatury, ale jinak o pul jedenacte tu opravdu jeste mame noc...Bara

    OdpovědětVymazat