Pár informací o deníku

Většina příspěvků vzniká v Reykjavíku, Island
Na tomto blogu najdete vždy svěží informace o tom, jak se nám (Hančí a Barče) vede v divočině. Tento projekt je štědře podporován granty FM EHP/Norska. Zvláště bychom pomocí tohoto blogu chtěly předat zkušenosti dalším studentům, kteří se zapojí do programu FM EHP/Norska.

pátek 9. ledna 2009

Není času a jiné patálie

Diář je nezbytností. Na začátku pobytu je toho opravdu hodně, co je potřeba zařídit a vyřídit. (Pro studenty se více rozepíšeme v praktických informacích).
V úterý jsme se probraly ze sladkého snění. Ačkoliv si pořád pouštíme do bedniček (které jsme si prozřetelně dovezly) pohodovou hudbu a každý večer sjedeme jeden z přeslazených filmečků (které jsme si také neodpustily), teď nám teda začala honička. Uvědomily jsme si, že nás nečekají jen bezva prázdniny na ostrově, ale že bude třeba taky zlegalizovat náš pobyt a začít studovat. Ale o tom potom. V úterý ráno jsme udělaly nákup na dva týdny (bez pečiva) no a je to za 600,-Kč - to je paráda ne? Sice teda budeme mít včech možných těstovin a červených omáček po krk, ale máme co jíst!!! Začaly jsme se ptát na první práci - nic. Ve tři hodiny jsme měly informařní schůzku pro zahraniční studenty - tam nás zahrnuli informacemi, co vše musíme zařídit - je toho dost. Je to jako když člověk začíná na vysoké u nás (přihláška, registrace, kartičky, informační systém) - to vše v angličtině. Ale všichni administrativní pracovníci jsou celice ochotni nám s čímkoliv pomoci.

Ve středu jsme se do toho opřely. Hned ráno jsme šly zlegalizovat náš pobyt zde na Islandě - to je tu velmi jednoduché (více v praktických informacích pro studenty). Klíč k jakýmkoliv veřejným službám, k práci, ke studijím, prostě ke všemu se jmenuje Kennitala. Je to identifikační číslo, které člověk získá tak, že se zaregistruje do národního registru. Pro Islanďany je to rodné číslo. Takže budeme mít rodná čísla dvě. Kromě toho, že jde o plně fungující klíč ke všemu na Islandu (což je samo o sobě velmi zjednodušující), ještě je to zařízeno tak, že naši Kennitalu pošlou rovnou do školy, aby nám to ještě celé zjednodušili - PARÁDA. Po návštěvě úřadu jsme šly shánět práci (o shánění práce více v praktických informacích pro studenty). Hledaly jsme různé cesty (EURES, agentury, webové stránky), pak jsme šly městem zpět a navštívily jsme všechny podniky v centru a ptaly se na práci. Katastrofa - práce finanční krize, všichni nás s milým chápavým úsměvem odmítali. Bylo to frustrující. Nakonec se nám podařilo sehnat pár kontaktů, které jsme obtelefonovaly, kontaktovaly emailem nebo navštívily. Vypadá to bledě. Jediná malá neděje je v pizzerii - uvidíme. V jednu hodinu jsme měli sraz před Háskoli komplexem - výlat po Reykjavíku. S průvodcem jsme navštívili pamětihodnosti Reykjavíku a projeli jsme důležitá místa pro náš pobyt, dostali pár praktických rad. Na výletu jsme jsme zjistily, že už jsme tady jako doma, že už jsme většinu míst navštívily a že Reykjavík je zápaďácká vesnice s návsí plnou obchodů se suvenýry.

Ve čtvrtek jsme kontaktovaly další firmy a podniky. Svitla nám druhá neděje - kavárna pět minut od našeho ubytka. Budeme tam volat v sobotu - uvidíme. Odpoledne jsme měly schůzku na School of Education - zahraničních studentů je tam tak patnáct. Nic zvláštního - snad jen pedagogy poznáte na sto honů - jak české tak islandské. Je to opět trochu jiná škola a trochu jiní lidé - učitelé:-)

Dnes jsme měly ráno první předmět Group dynamics a Drama in Education (Skupinová dynamika a dramatická výchova). Naše lektorka byla v mnoha koutech světa, čekaly jsme velké věci. No tak zas tak velké to nebylo, ale je nás ve skupině asi deset a všichni studenti jsou docela akční, takže to bude nabité:-)
Přikládáme video nejlepší turistické atrakce v Reykjavíku, najdete ho zde.
Na pátou jdeme na meeting pro studenty school of Education a večer nás čeká první párty na Islandě - bude to asi velké, to bude zas v moři nablito:-) Uvidíme, o tom se rozepíšeme zítra.
Fotky k tomuto článku najdete zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat