Pár informací o deníku

Většina příspěvků vzniká v Reykjavíku, Island
Na tomto blogu najdete vždy svěží informace o tom, jak se nám (Hančí a Barče) vede v divočině. Tento projekt je štědře podporován granty FM EHP/Norska. Zvláště bychom pomocí tohoto blogu chtěly předat zkušenosti dalším studentům, kteří se zapojí do programu FM EHP/Norska.

úterý 13. ledna 2009

Praktické informace zejména pro studenty 2

Termíny: Ti, co hlásí na Háskoli Íslands si již jistě všimli, že se termíny odevzdání přihlášek na NAEP a vyhlášení výsledků výběrového řízení na Háskoli neslučují. V době, kdy už by měla být odevzdaná přihláška na NAEPu ještě zdaleka nejsou jasné výsledky výběrového řízení. Nevzdávejte se!!! My to ještě měly docela těžké a musely jsme školu přemlouvat a přesvědčovat, ať se nad námi smiluje a pošle nám Letter of Acceptance a Learning Agreement s předstihem. Nyní už ale bude situace o mnoho jednodušší. Vy, kteří budete podávat přihlášky v květnovém termínu, už máte od NAEPu domluveno, že koordinátorka na Háskoli Erla Vám vyřídí dokumenty včas, takže termín NAEPu bez nervů stihnete V akceptačním dopise od školy budete mít odstavec o tom, že škola neposkytuje asistenci při hledání ubytování pro studenty cestující přes granty FM EHP/Norska. No formálně je to asi tak, ale ve skutečnosti je Erla pravá Islanďanka s velkým srdcem a s ubytováním Vám jistě ochotně pomůže, budete-li chtít.

Ubytování: Jak již vyplynulo výše, ubytování Vám může zařídit Háskoli. Pravděpodobně byste bydleli někde na kolejích. My tedy moc informací zatím nemáme, zatím jen víme, že naše ubytování je poměrem cena výkon to nejlepší, o kterém jsme tady v Reykjavíku od našich spolužáků slyšely. Dokonce i koleje vycházejí dráž a to výrazně, vezmeme-li v úvahu, že tam za stejnou cenu máte společnou sociálku a kuchyň s dalšími studenty. My bydlíme v guesthousu Three Sisters. Máme to pět minut do centra, pět minut do přístavu, deset minut do Bónusu – nejlevnějšího obchodu tady v Reykjavíku, patnáct minut do Háskoli komplexu. Bohužel naše School of Education je na druhém konci města, takže tam si děláme čtyřicetiminutovou procházku. Majitel je príma děda, který Vám se vším ochotně poradí, guesthouse je výborně vybavený a útulný. Máme tu základní vlastní vybavení kuchyně (nemáme troubu), sociálku, WIFI připojení k netu, ručníky, a další základní toaletní potřeby. Na prvním patře pereme a sušíme. Ubytování vyjde na 80 000,-ISK, to je v současném přepočtu asi 12 000,- pro dvě osoby. Takže 6000,- pro jednu. Samozřejmě energie a vše, o čem jsme psala v ceně. To na Reykjavické poměry docela ujde – je to malý byteček – vezměte si kolik se pohybuje nájem v Brně. Jinak doporučujeme všem slabším povahám, aby si na výběru ubytování daly záležet. Kromě toho, že je to pro člověka změna, je sám v cizím prostředí a tak, je Island momentálně asi devatenáct hodin v noci a slunkem šetří. Pro nás je velmi důležité mít příjemné, teplé, bezproblémové zázemí v těchto podmínkách – zvažte, jak důležité je to pro Vás. Three Sisters všem doporučujeme.

Doprava. Na Island se dá dostat dvěma způsoby- první, romantickými cestovateli hojně doporučovaný, trajekt jezdí hlavně z Dánska a možná i z Norska a Skotska. Cesta trvá asi dva dny, příjezd však prý stojí za to a taky některé trajekty zastavují na Faerských ostrovech. Trajekt jezdí hlavně v teplejších částech roku. Druhým způsobem je méně romantický, avšak někdy adrenalinový přílet na mezinárodní letiště Keflavík. Možné trasy jsou Vídeň- Oslo- Keflavík, Vídeň- Kodaň- Reykjavík, Berlín- Reykjavík, Praha- Londýn- Reykjavík. Možností je mnoho, my víme, že na Island létají tyto společnosti - Icelandair a Iceland Express. Z letiště se potom dostanete do Reykjavíku Flybusem – tan navazuje na každý let, takže se nemůže stát, že byste uprostřed noci zůstali trčet na letišti. Flybus nás stál 1500,-ISK – zastavuje na BSÍ terminálu, potom taxíkem nebo pěšky. Existuje i možnost nechat se busem odvést přímo k některým hotelům, je to pak ale samozřejmě dražší a netýká se to Three Sisters guesthouse. Důležitý je fakt, že NAEP je ochoten proplatit náklady na cestu plus mínus pět dní od zahájení a ukončení mobility studenta. (Pokud studentská mobilita začíná desátého, letenka může být z pátého až patnáctého dne v měsíci. Ověřte si to!) Co se týká dopravy přímo na Islandu: o dálkových spojích toho zatím moc nevíme, městská hromadná doprava v Reykjavíku přijde na 72,-EUR na tři měsíce. Studentské organizace momentálně jednají o tom, aby studenti neplatili vůbec – možná vás to potká (tento systém tu už jednou byl zaveden, dnes platí pouze pro studenty s trvalým pobytem v Reykjavíku). My na autobus kašlem, chodíme pěšky. Někteří si s sebou na Island sbalili kolo. I když nerozumíme tomu, jak je možné se s kolem vejít do 20 kilo (povolených do letadla), nebo jak nezkrachovat za příplatek overweight, ale jisté je, že kolo je bezva mít s sebou. Na drobných výletech za město i při pohybu ve městě bychom kolo určitě ocenily.

Co zařídit před odjezdem:
Tak samozřejmě ubytko a letenky aspoň tam.
My zašly na pojišťovnu (VZP), tam nebyly žádné změny, jsme europojištěnci,
Jinak jsme zařídily i cestovní pojištění u UNIQY – 1500,-Kč, protože pokud europojištěnec onemocní, tak pojišťovna VZP se finančně podílí na léčbě jen velmi nízko. Co se týká UNIQY, v Reykjavíku zatím není lékař, který by s nimi měl smlouvu, takže výdaje UNIQA hradí až zpětně. Bylo nám ale doporučeno nechat se jít ošetřit k veřejným institucím, nikoliv k privátním lékařům. Tady v Reykjavíku je to v nemocnici.
Na MSSZ (sociálce) také žádné změny.
Pokud si budete půjčovat auto, potřebujete Mezinárodní řidičák. Vyřizuje se na počkání na základě Vašeho řidičského průkazu, fotky a poplatku 50 Kč.
Na domácí vysoké škole je samozřejmě potřeba zajít na studijní a vše řešit tam. A oznámit plánovaný výjezd koordinátorům z centra zahraničních studií.
Doporučujeme oběhat všechny lékaře a tak nějak ukotvit zdravotní stav (zubař,…) + předpisy na léky a nákup těchto (dámy, abyste si nepřivezly suvenýr).
Vyřešte nějak domácí sim do telefonu, v zahraničí ji skutečně nebudete potřebovat. Ale pozor, jestli Vám na ni chodí autorizační kódy z internetového bankovnictví – to buď vemte s sebou, nebo si v Brně zařiďte spolehlivou spojku, které simku odkážete.
Nákup kvalitního vybavení a oblečení.
Instalace Skype nebo jiného komunikačního softwaru všem členům rodiny, abyste byli v kontaktu.
Zajistěte si možnost vyřizování agendy přímo z ciziny – například Vám budou chodit zpětně ještě nějaké účty (za telefon), tak ať nejsou problémy.
V bance zařiďte konto korent (pro studenty bezúročně) – kdyby byly vážné problémy, ať máte rezervu a odbourejte všechny limity (na výběr a jiné), ať můžete s penězi nakládat libovolně a nevybírat je po stovkách. Doporučujeme embosovanou kartu, nabízí více možností.
Přečtěte si závěrečné zprávy studentů, kteří už mají pobyt za sebou (http://www.naep.cz/index.php?a=view-project-folder&project_folder_id=125&) a přečtěte si pozorně náš deník – tady určo najdete taky hromadu zajímavých informací.

V dalších praktických informacích se dozvíte co s sebou a co dělat hned po příjezdu.

2 komentáře:

  1. Teda holky vaše praktické informace byste mohly vydat jako knihu. Myslím, že jestli se někdo rozhodne jít ve vašich stopách, tak to má usnadněno o 100 %. Mějte se a držte se. Dominika

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tam u nas nekoho nakopni Domco! Ty uz mas taky nejake zkusenosti, vzdyt je tolik moznosti a my to moc nevyuzivame... Zkousime tady na Islandu domluvit bilateralni smouvu s katedrou socialni pedagogiky a volneho casu, tak uz by potom vse tady mohlo byt snazsi:-)

    OdpovědětVymazat