Pár informací o deníku

Většina příspěvků vzniká v Reykjavíku, Island
Na tomto blogu najdete vždy svěží informace o tom, jak se nám (Hančí a Barče) vede v divočině. Tento projekt je štědře podporován granty FM EHP/Norska. Zvláště bychom pomocí tohoto blogu chtěly předat zkušenosti dalším studentům, kteří se zapojí do programu FM EHP/Norska.

úterý 13. ledna 2009

Podivní Islanďané

 Dnešního dne jsme pronikly do islandského národního smýšlení. Je podivné.
Začalo to hned ráno, kdy Barča absolvovala první hodinu islandštiny. Vrátila se velice spokojená, zároveň ale i trochu znepokojená islandskou verzí originality. Islanďané totiž odmítají sebemenší podobnost svého jazyka k jakémukoliv jinému a veškeré názvy, které náš svět bez řečí přejme, řeší na stránce: www.arnastofnun.is. Slovo řeší je doslovné, protože nové názvy jsou zde navrhovány, prozkoumávány a nakonec odhlasovány ke všeobecnému používání. Možností první tak je zcela nové slovo nebo složenina, možností druhou převzetí již nepoužívaného výrazu ze staré islandštiny a přisouzení výrazu nového.
Příkladem první verze tak může být gervihnattasjonvarossending (doslova: průmyslová planeta televize vysílat), v překladu satelit. Druhou verzi zastupuje slovíčko sími, kdysi dávno používané s jiným významem (zkusíme zjistit), dnes telefon.
Uznaly jsme, že si Islanďané chrání svou kulturu uvědomněle a dostatečně.
Poté, co jsme vyřešily pár záležitostí na škole, odebraly jsme se do místní knihovny. V té člověk může studovat doopravdy vše a to v různých jazycích. Většina textu je samozřejmě v islandštině nebo angličtině, ale nechybí i tak hojně využívané dokumenty jako Slovník spisovné češtiny nebo Česko-polský slovník. A k naší radosti i Staroislandské ságy od Ladislava Hegela.
Jelikož četbu jedné ze ság máme povinnou a je teprve začátek školního roku, vrhly jsme se na knihu s odhodláním a radostí. Po půl hodině se nám začaly prověšovat koutky, po dvou hodinách jsme už jen blekotaly. Islanďané mají zajímavou potřebu mít vše velice přesně, zhuštěně a nezajímavě sepsáno.
Ukázka ze ságy by tedy mohla vypadat asi takto: Na veliké a slavné hostině se Thordir potkal s Gimmi, jež byl synem Thorndika a Unny, která byla dcerou Jonna. Gimmi, hezké tváře a urostlého těla, byl mužem Vigrisy, dcery Orka a Odi, a spolu měli tři syny a pět dcer. Nejstarší syn Olaf byl statný a nadevšechny vynikal. Olaf si vzal Grootu Moudrou a měli spolu dva syny- Barda a Hruta. Dcera Yngvild byla provdána za Hoskulda,muže moudrého, statečného a šlechetného. Měli spolu...(probráni všechny děti a vnoučata výše jmenovaných) …když všichni na té slavné hostině pobyli a svou věc oslavili, odešli domů obtěžkáni cennými dary. Nic důležitého se tam nestalo.

Věta Nic důležitého se tam nestalo je skutečně přímo vypůjčena hned z několika částí knihy, obvykle jsme na ni narazily po čtyřech stránkách plných rodokmenů. Po třech hodinách jsme usoudily, že Islandské ságy zaznamenávají hlavně tyto čtyři věci:

Ten a ten, jež byl synem toho a té, měl s tou a tou tyhle děti, které se oženily a měli tyto děti:

Byl hezké tváře a urostlé postavy a nadevšechny vynikal

Hostiny byly slavné a bohaté a všichni se nad jejich úžasností podivovali

Vlastně se tam nic nestalo.

Podařilo se nám dočíst ságu asi do čtvrtiny. Poté se při jedné nepřesnosti zeptala Hanka Barči, proč se právě jmenovaný Thorndik odstěhoval na Hrappstadech. Barča chvíli jen koukala a pak ze sebe vysoukala: „Proč? Jak můžeš, jak se můžeš poté, co jsme přečetly 20 stránek islandské ságy, zeptat na otázku „proč“, která tak moc nesouvisí s tímto textem?“
Usoudily jsme, že máme dost, a vyrazily domů za černenou omáčkou. Hurá jídlo, fuj červená (zase). Ale šetříme a čím méně nám to bude chutnat, tím méně toho sníme a ušetříme a navíc zhubneme. Je to vlasně bezva, že máme tu hnusnou červenou omáčku se špagetama Euro shopper.
Barča ráno nafotila pár fotek zachycujících svítání v Reykjavíku, ty méně rozmázlé si můžete prohlédnout zde.
Jó a sněží, máme bílo, zítra Hanka vyběhne ve svých vytahaných teplákách a udělá pár bílých fotek:-) 

5 komentářů:

  1. tak dneska jsem se u oběda fakt nachechtal...tohle číst musí být docela síla.. :o) Roman

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj holky, "sími" mělo původně význam provaz, vlákno. Pokud jde o ságy, tak já bejt mrtvá, obracím se v hrobě, jak neurvale je hodnotíte.:-) Dělala jsem o ságách bakalářku i diplomku a považuju je za nejlepší literaturu na světě. Ale uznávám, že to vidím za ta léta už hóódně citově.:-)) Saša

    OdpovědětVymazat
  3. Holky, máte můj obdiv. Kéž by vám ten elán, vtip, nadhled a vytrvalost zůstala. Teda především kvůli vám, ale i kvůli těm, kteří si tento blog čtou. Netušila jsem, co se ve vás skrývá. Ohromně se bavím a vzpomínám na vás, i díky tomu, že vás úplně vidím, když si to čtu.:) Hani, nevím, jestli věříš tomu, že by se Barča mohla opravdu naučit vypravovat včas, každopádně to je do života docela dobrá vlastnost a ty máš docela dost času to s ní natrénovat. Držím vám, holky, palce, těším se zase na to, až hodím za hlavu zkoušky a starosti, sednu k počítači a přečtu si vaše další povídání. Zdravím vás, opatrujte se. Monča

    OdpovědětVymazat
  4. Ahooj Monco. Ty sis na nás taky našla čas? Jako s tím vypravováním je to fakt hrozný. Hanka si vždycky demonstrativne stoupne do predsine a diva se na me jak nestiham. Je to hrozny, a protoze tento utlak uz nechci dal snaset, priste budu nachystana ja prvni. Urcite. no uvidime - zitra brzo rano mame vyrazit, asi s tim zacnu az pozitri...Bara

    OdpovědětVymazat