Pár informací o deníku

Většina příspěvků vzniká v Reykjavíku, Island
Na tomto blogu najdete vždy svěží informace o tom, jak se nám (Hančí a Barče) vede v divočině. Tento projekt je štědře podporován granty FM EHP/Norska. Zvláště bychom pomocí tohoto blogu chtěly předat zkušenosti dalším studentům, kteří se zapojí do programu FM EHP/Norska.

neděle 25. ledna 2009

Život v Reykjavíku: party, lázně, party, lázně Jméno příspěvku pro Jiřího Němce: Občas si proložíme zábavu nějakým učením.

Tak je to tady. Po namáhavém vstávání (stáváme se přeborníky na bleskové, ale doopravdy bleskové sbalení se a vylítnutí z baráku) nás čeká první větší výlet mimo Reykjavík. Našim cílem je poloostrov Reykjanes, jihozápadní výběžek Islandu, na kterém se odehrává valná většina islandského života. Kromě dvou větších měst- Reykjavík a Keflavík, se zde nachází i několik rybářských vesnic, hromada lávy, několik sporných hliníkáren a islandská Eiffelovka a Karlův most v jednom - Blue lagoon.
Ale hezky popořádku. Naštěstí jsme vlezly do autobusu s našim oblíbeným průvodcem Stefanem (toho můžeme všem vřele doporučit, až pojedete na Island, pohlídejte si, aby Vás provázel právě on), takže jsme byly celou cestu zahrnovány informacemi. Z Islandu pocházejí tři Miss World, jeden z nejznámějších šachistů i patnáctileté držitel titulu nej-silák na světě (zmřel ve třiceti, mluví se v této souvislosti o vlivu steroidů). Také před sebou mají perspektivu dlohého života, islandští muži prý dokonce vedou celosvětovou tabulku (průměrně se dožívají 80 let). Další informace se týkala jejich vzhledu, díky chladnému slanému vzduchu se prý jejich zjev tak „neopotřebovává“, prostě je to konzervuje, takže většina islanďanů vypadá mnohem mladší, než doopravdy jsou. V závislosti na uplynulé noci jsme si vzpomněly na ještě jeden konzervační prostředek (líh). Peelingem oblažují svůj obličej vždy, když po bujarém večírku lezou po čtyřech škarpou domů (a že jich Bára včera večer viděla).
Krajina kolem Reykjavíku je dooprady úchvatná. Většinou se jedná o lávová pole, černá, šedá, rezavá, sem tam s jezírkem nebo trochou mechu. Láva je stará asi tři miliony let, poslední erupce tu byla a tudíž i některé kousky krajiny pocházejí z 13. století. V pozadí se tyčí hory, zdvihající se jen tak z ničeho, z placky, prostě vychrlená láva, které ledovec nedovolil rozprostřít se do krajiny. Mě, Hanku, krajina uchvátila. Asi budu mluvit jinak až se budu prodírat popraskaným povrchem a rozedřu boty o ostrý hrany, ale jednou se sem stejně zajdu podívat.
Dalším cílem byl maják na výběžku, kde se díky zrádným podmořským útesům rozbilo už hodně lodiček. Byl od tam hezký výhled, ale toť tak vše. Celkem nám dává zabrat islandská úchylka tahání turistů k majákům, už jsme viděly dva, čeká nás třetí, a kromě pobřeží hezkého stejně jako kdekoliv jinde a vysoké budovy tam vlastně není vůbec nic. No ale nevadí.
Další maják byl díky nedostatku času z programu vypuštěn a my se přesunuli k místu, kde vzniká průrva mezi euroasijskou a americkou deskou. Tahle se táhne od severovýchodu Islandu až po jeho jihozápad, každoročně se zvětšuje o několik milimetrů a tak způsobuje neustálé zvětšování plochy ostrova. Nad průrvou je postavený symbolický most, můžete se tu projít z Evropy do Ameriky a zase zpátky a to vše během několika vteřin. Kam se hrabe Concorde i teleport!
Posledním cílem exkurze byla Modrá Laguna. Tento přírodní úkaz vznikl náhodou při výbuchu nějakákého vrtu. Vytryskla modrobílá slaná voda a společně s černým lávovým okolím vytvořila tak nádhernou scenérii, že se ji Islanďané rozhodli oplotit a pořádně zpoplatnit. Teplota venkovní laguny se pohybuje od 36 do 40°C, nad bazénem se vznášejí oblaka páry a úplně vás oddělují od ostatních návštěvníků. Můžete si naplácat na obličej bílou vrstvu léčivé soli nebo si nechat masírovat záda prudkým vodopádem. V nabídce je i parní nebo suchá lázeň, masáž nebo jeskyně. Zajímavé je, že laguna vznikla opravdu z původně průmyslové katastrofy.
Rozčarování nastane až po opuštění komplexu, kdy vás začne pálit vysolená kůže a vlasy i po dvou umytích silně připomínají ovčí vlnu. Pak vás ještě usadí Islanďané informací, že voda se tam vlastně téměř nečistí a díky peelingové soli obsahuje takovu koncentraci odumřelých šupinek kůže, takže vás chuť k další návštěvě okamžitě přejde. Ale užily jsme si to, i vzhledem k ceně poprvé a naposledy, a návštěvu doporučujeme.
Na cestě domů se nám dostalo informací o momentálním stavu islandské politiky a hospodářství, a teda, je to síla. Vrcholní političtí činitelé nemají důvěru obyvatelstva, zejména kvůli osobním skandálům, nepotismu (pozice ve vládě jsou pod kontrou rodových linií), korupci a nedostatečné kvalifikaci. V květnových volbách nebude koho volit a islandské obyvatelstvo je rozděleno pro i proti vstupu do EU.
Domů jsme dorazily nasolené a utahané, nicméně spokojené.
Já, Hanka, jsem se vydala na večer do práce, Barča na party.
Naše kavárnička se docela rozšoupává, přestože je otevřená teprve druhý den, nebo spíše noc, návštěvnost byla vysoká. Dle islandského rytmu jsem se do jedné v noci nudila a marně hledala, kde by se dala srovnat která židle nebo utřít stůl, no a od jedné do čtyř lítala jak fretka se sklenicemi, hadrou, popelníky, smetáčkem a lopatkou nebo místní verzí mopu, učila se zapalovat svíčky zapalovačem (sranda pro kuřáky, mazec pro mě) a odpovídala na dotazy ohledně nápisu na tričku. Tam mi šéf totiž nechal napsat EG TALA EKKU ISLENSKU, v překladu NEMLUVÍM ISLANDSKY. Návštěvníkům to samozřejmě nedalo, takže mě oslovili nejdřív islandsky, pak pochopili, že je to nejspíš pravda a začali anglicky zkoumat odkud jsem.
Vzhledem k tomu, že jsme „washing animals“, napadlo ještě Barču, že by na zádech mohla mít „ Don´t feed our washing animals!“ Šéf z toho byl nadšený, tak uvidíme, jestli jí to tam dá připsat, já jsem ráda, že už mám svoje tričko doma .
Barča vyrazila na party, dodržela předsevzetí z minulého příspěvku, když jsem se dovlekla z práce, nebyla ještě doma.
Vzhledem k tomu jsme po ránu uznaly, že si zasloužíme odpočinek a vylezly z postelí k večeři. Morální kocovinu z toho nemáme, jsme tu od toho, abychom dělaly to, co se nám právě zachce, tudíž i třeba nic, což je právě to, co teď děláme.
Od Báry: v noci jsme navštívila hlavní noční tepnu – ulici Laugavergur, zkontaktovala jsem pár nových přátel a vydala se hledat bar, kde jsme se měli potkat. Páni, ve městě to tepe, všichni jsou plně koncentrovaní na pobyt v klubech, bývají spoře oděni, holky mají lodičky na bosých nohách – takhle oblečení by klidně mohli být na pláži v Karibiku (i když tady je docela zima). Všichni ale úplně všichni se baví se všema, před klubama jsou fronty na vstup. Potkala jsem ve frontě u klubu nějaký lidi, ptali se mě odkud jsem, odpověděla jsem, oni propukli v jásot, křičeli na celou ulici jména českých fotbalistů a nějaké popěvky se slovem Vyhraujémé. Pak mě drapli a skákali se mnou za křiku. Pak mě mí přátelé z Kanady, Austrálie, Estonska, Islandu, a já už ani nevím odkud, zatáhli do Gay – lesbického baru. Tam jsme protancovali celou noc a opravdu musím uznat, že zdejší atmosféra byla prostě divoká. Ať už člověk přijede do Reykjavíku s jakýmkoliv postojem k divokému nočnímu životu, tady ho to prostě stáhne, tady páteční a sobotní podvečer prostě přináší neklid v nohách a je jisté, že kdyby člověk zůstal doma, nebylo by možné usnout…. Fotky k tomuto článku si můžete prohlédnout zde

14 komentářů:

  1. Ááách, to si v těch vyprávěních lebedím...:-)
    V Blue Lag. dávají u vstupu také hydratační krém zdarma - použily jste ho? Mě teda nic nepálilo, ani když jsem se tam válela 3 hodiny, ale krém by mohl pomoct, jestli jste na sůl citlivé. A hodně pít!! Člověk si neuvědomí, že potřebuje vodu, když je ve vodě naložený, ale horká hodně vysušuje, a tak je potřeba dostat tekutiny i do sebe.:-)
    Saša

    P.S.: Setkávám se vždy s údajem, že se litosf. desky rozlézají o 2-4 cm ročně, ne jen několik mm. Tak nevím.
    P.P.S.: A prosba. Jestli máte možnost zjistit, jak je to s tendencemi ke vstupu do EU, dost by mě to zajímalo. V českých novinách napíšou kde co a nevěřím jim.

    OdpovědětVymazat
  2. Jó, a taky mě nadchlo, že vás provází Stefan!:-) Je fantastický, žejo?? Zdá se, že ho škola najímá pro každý semestr. Je profesionál, pracuje třeba pro zahraniční novináře a také vyučuje na univerzitě v Hólaru na oboru průvodcovství. Má předmět, který se nazývá něco jako "interpretace provádění" nebo tak nějak. Pozdravujte ho (měla by zafungovat tato slova: Alexandra, Česko, National Geographic:-). To bude koukat, jak se všichni Češi znají.;-))
    Saša

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Sašo,
    s litosférickýma deskama ověříme. Stefan je naše platonická láska, je výbornej, už jsem ho od Tebe pozdravovala.
    Co se týká EU - toto jsou informace od Stefana. Islanďané jsou rozděleni na dva nesmiřitelné tábory. Jedni jsou pro vstup a to co nejrychleji - věří, že by jim EURO mohlo pomoct vyřešit finanční krizi. Druzí jsou zásadně proti ze dvou důvodů - Island by musel přijmout regule týkající se lovu ryb (což by mělo velký dopad na ekonomiku, protože tato z rybolovu velkým dílem žije), za druhé Islandu trvalo velmi dlouho, než získal suverenitu, nyní by se o ni dobrovolně připravil. Tak nám to vysvětlil Stefan, zkusíme bádat dále. Pokud si mohu dovolit interpretovat, Stefan neřekl jasně své stanovisko, ale bylo cítit, že se velkým dílem přiklání ke konzervativní skupině, která by byla se vstupem do unie velmi opatrná...

    OdpovědětVymazat
  4. Holky, moc děkuju za podrobnosti. Jak vidím, informace mám tytéž, zatím tedy nic nového - ale díky vám jsem se utvrdila, že se nemejlím. Ráda bych přála Islanďanům to, co je pro ně nejlepší; kdyby ale bylo jen na mě, do EU bych je nehnala.
    Saša

    OdpovědětVymazat
  5. PRO SAŠU OD STEFANA:
    Hello Bara,
    Do you also know Alexandra!
    What a coincidence!
    She is a very nice girl, you can tell her I remember her very well!
    Stefan

    OdpovědětVymazat
  6. Jak si tak pročítám zprávy o místních barech a obyvatelích-kam se hrabe angolský temperament, že, Barčo?:-)Holky, ještě by mě zajímalo, jak jste na tom s volným časem. Kolik času trávíte ve škole(kolik máte předmětů týdně), v práci, v klubech,...Díky moc za další úžasný zápisky!
    P.S. Z těch fotek z Modré laguny byste mohly dát dohromady hot sexy kalendář:-))))))Jsou zdařilé!
    Blanka

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Blani:-)Tento blog je pravidelně pročítán našimi učiteli a také koordinátory programu - tedy studujeme jakože fakt mega, o volném čase není možné vůbec hovořit, studijum je náročné (znáš to - pajdák), o víkendu píšeme většinou eseje. Takže si prostě občas proložíme zábavu nějakým učením. Máme každá čtyři předměty - je to tak akorát, aby člověk ještě stihnul další aktivity. Do práce není třeba chodit často - výdělky jsou štědré a my jsme dobře podporovány grantem (maximálně bychom byly ochotny chodit každá na dvě noci v týdnu, ale vypadá to jen na jednu noc za týden a to bude bohatě stačit), takže přivyděláváme jan na to cestování. Dnes jsme měly k večeři falešný tatrák - jo asi to někdy zopakujem. Jinak přemýšlíme, že ty fotky nabídnem nějakým firmám k propagaci, protože jako jsme fakt jako hodně sexy tam. No a jako ty kluby tady - to je nářez, člověk vlastně do klidného baru jít nemůže - žádný takový tady není. Hrozně moc děkujeme za podporu, je nám ctí Vás jednou za čas informovat a možná i trochu rozesmát:-)

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, nějak jsem se dostal k skrz starogermánskou literaturu až k Eddě a Snorrimu, dříve jsem se o to nezajímal, ale v souvislosti s vámi na Islandu se to promě stalo silně motivující záležitostí. A to vyjmenovávání částí rodokmenů je v literatuře opravdu jen drobnost, která blije do očí, ale člověk si potom už přivykne... Kenningy a aliterace mě fakt dostávají... asi se stanu Skaldem
    Martin
    PS: zkuste rybí pomazánku (ale asi to už někdo napsal) :-)

    OdpovědětVymazat
  9. já jsem pako... samozřejmě tam mělo být bije... vulgární bych byl ani vůči takovému jazyku být nechtěl...

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj,
    jsme rády, že přispíváme k rozšíření znalostí :-) Nad významem opravovaného slova jsme se chvíli pozastavily, přiznáváme, že v nás ságy zpočátku nevyvolávaly úplně vřelé pocity, na druhou stranu teď, když jsme se kolem 35 kapitoly (celkem asi 70), propracovaly k ději a zjistily si nějaké souvislosti, zašly do muzea a tak, začíná to vypadat zajímavě, možná se i trochu těšíme na pokračování.
    Tak studuj, studuj, recept ti obodujeme, když nám pošleš přesný návod jak z neopracované tresky a vypsaných ingrediencí připravit pomajdu :-)
    Díky a měj se, Hana

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj!
    Ráda bych vám oznámila, že jsem včera obhájila svou diplomovou práci založenou na výzkumu islandských rodových ság. Mám jedničku. V průběhu obhajoby se vpodstatě usneslo, že práce je výborná a není třeba ji obhajovat.:-) Vedla se přátelská diskuse o tom, co a jak doladit a doplnit, aby se to dalo publikovat. Mám radost jak blááázen!
    Tak vidíte, k čemu jsou dnes ságy mimo jiné tak mimořádně praktické.;-)
    Ať žije Island!!:-)))
    Saša

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Sašo, GRATULUJEME. Tak to pořádně po islandsku oslav!!! Bára

    OdpovědětVymazat
  13. Taky gratuluju, potom by mě ta práce velmi zajímala... Jestli bude někdy vydaná v knize nebo elektronicky... Já mám ze souborné zkoušky z teutonské literatury za B. S tou treskou si nejsem uplně jistej, ale možná by pomohlo chybějící struhadlo :-) ale teď mě napadl další recept. Zkuste rybu ogrilovat nebo opéct v alobalu, popřípadě v popelu, pokud teda není na islandu dřevo (nebo uhlí) nedostatkovou surovinou... Ale je fakt, že to asi v té kose nebude nic moc hitparáda... Ale zeptejte se, jestli nemá někdo ze sousedství udírnu... Uzená ryba je taky něco jinýho...

    Martin

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj Martine,
    k tomu publikování se dostanu, jen když budu opravdu tak nadšená z toho, že to zas musím předělávat.:-) Jednalo by se nejspíš o článek do nějakého odborného periodika, což znamená celé to přepsat. Takže pokud tě text opravdu zajímá, mohu ti poskytnout výchozí surovinu, a to diplomku v pdf.
    Co to vlastně studuješ, že tam máte tak interesantní zkoušky? Každopádně taky gratuluju, B zní naprosto výborně. Já bych z teutonské literatury měla asi Ž.
    Saša

    OdpovědětVymazat