Pár informací o deníku

Většina příspěvků vzniká v Reykjavíku, Island
Na tomto blogu najdete vždy svěží informace o tom, jak se nám (Hančí a Barče) vede v divočině. Tento projekt je štědře podporován granty FM EHP/Norska. Zvláště bychom pomocí tohoto blogu chtěly předat zkušenosti dalším studentům, kteří se zapojí do programu FM EHP/Norska.

sobota 10. ledna 2009

Demonstrace a bleší trh aneb Reykjavík za pár šupů

Islandská ekonomika je v krizi. Podniky propouští a obchody na hlavní třídě mají ÚTSALA (výprodej) nebo jsou už prázdné. Islanďanům se to samozřejmě nezdá a tak se pořádají nejrůznější protesty a demonstrace. Barča si umínila prožít si to na vlastní (i moji) kůži a té dnešní se prostě zúčastnit.

Hledaly jsme ji všude po hlavní třídě i před sídlem vlády, leč marně. Všude okolo chodilo akorát podezřele moc lidí, takže jsme usoudily, že jsme to asi prošvihly. Zklamáné jsme ale nebyly dlouho. Na konci hlavní třídy se podávalo jídlo zadarmo!!! Jeho požitím jsme sice protestovaly ani jsme nevěděly proti čemu, ale pro nás to bylo prostě jídlo zadarmo. Později nás informovali, že je to protikapitalistický prostest proti plýtvání jídlem. Tím, co jsme tam jedly, bychom doopravdy šetřily. Pěkné napohled, příšerné k požití. Své snažení neurazit organizátory akce jsme zdokumentovaly a šly to zajíst vedle ke křesťanské organizaci nabízející wafle a horkou čokoládu. Ti by tu mohli být častěji:-) Příští víkend už nebudeme zbytečně utrácet za jídlo a raději vyrazíme do města "protestovat".
Nakonec jsme našly i demonstraci. Chvíli jsme obdivovaly zápal řečníků a mrazuvzdornost davu a protože tam už nic nenabízeli, přehodnotily jsme priority a vyrazily na blešák. Trh, otevřený každý víkend od 10 do 17 hod, nabízí vše. Snad kromě pár praktických věcí. Jinak jsme našly brambory i levné ryby, dioptrické brýle a halloweenské masky, pečivo a sušené ryby, napařovací hrnec a pendreky, armadní ohozy a masážní kuličky, porcelán, svíčky, boty, krevety, National Geografic a DVD pro nejmenší, čínské oblečky a islandké svetry, čokoládu a modní modely islandkých dam, knihy, šátky a svatební šaty, hodinky, nábytek, povlečení, fast food, sochy a pistole, vánoční světýlka a náramky, náušničky a ponožky a nahřívátka na záda, plastový nesmysly, nafukovací balónky, obrazy, známky, čínky a paruky...
Nenašly jsme fermentovaného žraloka. Snad příště. Jinak snažně žádáme všechny, co nás pojedou navštívit autem, ať toho s sebou moc neberou, protože blešák je to nejlepší místo k zaplnění kufru jakkoliv velkého vozu:-)
Fotky k tomuto článku najdete zde.

4 komentáře:

  1. moc hezký děvčata, jste šikulky. Roman

    OdpovědětVymazat
  2. Máme to ale šikovné studentky :-). Držím pěsti ve všem, co si vymyslíte a spácháte!

    Tom Č.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, není blešák otevřený náhodou až od 11.00? Alespoň ještě v listopadu 2008 to tak bylo. Ale to je detail. Žraloka mívali v té sekci, kde se prodávají sušené ryby. Jsou tam malé plastové kulaté krabičky a ochotní prodejci vám dají na špejličce sousto s kouskem tmavého chleba ochutnat. Saša (z FHS v Praze (ta co jste se s ní sešly na Florenci):-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Saško, ještě to zjistíme a dáme vědět, díky za poznámku

    OdpovědětVymazat