Pár informací o deníku

Většina příspěvků vzniká v Reykjavíku, Island
Na tomto blogu najdete vždy svěží informace o tom, jak se nám (Hančí a Barče) vede v divočině. Tento projekt je štědře podporován granty FM EHP/Norska. Zvláště bychom pomocí tohoto blogu chtěly předat zkušenosti dalším studentům, kteří se zapojí do programu FM EHP/Norska.

neděle 18. ledna 2009

POZOR POZOR nová soutěž

Vážení a milí, vzhledem k tomu, že máme spoustu pozitivních ohlasů na naši soutěž s fotkou, vyhlašujeme soutěž novou: Stále od vás dostáváme informace, co zrovna doma baštíte. To je pořád kuřátko, zapečené brambory, zelňačka a knedlík s kachnou a se zelím, k tomu vínko nebo pivo, čokoláda a buchty. 

Takže, pro ty, co mají odvahu se aspoň na chvíli vžít do naší plandající kůže, máme soutěžní úkol. Pomozte nám vymyslet co nejvíce receptů z nám dostupných ingrediencí, nejpilnějšímu zásobovači (jehož recepty také budou shledány jako nejchutnější), přivezeme plechovku nějakého hodně levného islandského piva. Pokud bude mít zájem, můžeme ho poctít těstovinama s červenou.

Z čeho lze vycházet: těstoviny- špagety, vruty, lasagne, rýže, brambory, máslo, skyr-tradiční islandský mléčný výrobek, ještě jsme neměly odvahu ho otevřít, dále olej, kečup, krevety, treska- mražené filety, možno dokoupit i platýse nebo lososa, mražené rybí karbenátky, podivná sojová omáčka, koření, toustový chleba, marmeláda, citrón, bujon, cibule a česnek. Dále čínské zelí a občasně slevněná zelenina a ovoce. 

Nedostupné, tj. dvakrát a více dražší než doma: vejce, mléko, čočka, normální ovoce a zelenina, cukr, alkohol, kysané zelí, sýr (občas) a masové výrobky a sladkosti.

Dále se nám v obchodech nepodařilo najít ingredience jako krupičná kaše nebo bramborové těsto.

No a aby toho nebylo málo, nemáme troubu a strouhátko. 

Tak co, jdete do toho :-) ?

11 komentářů:

  1. Zdravím islandskou expedici, vím, že je to asi dost trapný, poslouchat rady ode mě, když si tady pěkně pravidelně tlačím do hlavy všeliké a roztodivné pokrmy z menzy. Ale zkuste najít něco jako domácí potřeby, a sehnat strouhátko. Na ty nudle to chutná přecejenom líp, když si nastrouháte sýr nebo třeba mrkev (dá se strouhaná i podusit a smíchat s olejem). Zkuste využít rybí potenciál. Třeba udělat rybí salát (čínské zelí, zelenina + nějaké ryby) nebo udělat třeba ty krevety na pánvi se zeleninou. Tresku jsem teďka snědl uzenou s chlebem. Zajímalo by mě, jak chutná čerstvá na Islandu. Jestli máte miokrovlnku, můžete zkusit třeba lasagne, jde to i v ní zapékat. Chce to jenom nějakou nejlépe skleňěnou misku. Pak tam dáte různé vrstvy libovolných těstovin a prostřídáte nějakou červenou dle chuti a bešamelem. S rybou by to nemuselo být tak zlé...
    Nepsali jste specifikace koření, které máte přesně k dispozici, ale taková ryba na másle a na bylinkách taky nemusí být špatná.
    A abyste nemusely pořád jenom ty těstoviny s červenou, zkuste použít bujón a zeleninu, klidně bych tam dal aj ryby a máte polívku...
    A rýžový nákyp na sladko jste už vyzkoušely? (třeba marmeláda + rýže)
    A toustový chleba, je-li ho dostatek můžete nazkusit nakrájet na kostičky a usušit popřípadě opéct na pánvi. Dá se to chroupat suchý nebo jako příloha k polívce nebo čemukoliv...
    Ale jezte ryby jsou zdravé, obsahují fosfor, vápník a hlavně omega nenasycené mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro činnost nervové soustavy.
    No, co bych pro vás neudělal...
    Martin S.

    OdpovědětVymazat
  2. Marťo, díky moc, ale...
    přečti si prosím příspěvek až do konce, skoro v každém tvém jídle je něco, na co nemáme(zelenina, mrkev obzvlášť, mléko), nebo co už jsme měly-lasagne. Rybí salát berem, máš první bod :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Já si doma dělám salát z čínskýho(i hlávkovýho)zelí s tuňákem z konzervy-toho tam musí přece mít! Ale bez vajec, to je těžký vaření...
    Falešný tatarák
    Ingredience:3 brambory, půl lžičky sladké a čtvrt/půl lžičky pálivé papriky, sůl dle chuti, 1 cibule, 2-3 stroužky česneku a 4 lžíce kečupu.
    Jak na to: Brambory uvaříme a necháme vystydnout. Najemno je nastrouháme(prostě je rozmašírujete vydličkou). Cibuli jemně nakrájíme, česnek utřeme. Tyto ingredience(cibule a česnek) promícháme, necháme uležet(já bych se na nějaký ležení vyprdla-máte přece hlad) a teprve nakonec přidáme rozmašírované brambory. Ještě lehce promícháme a podáváme na topinkách(opečených toastech). Ještě nikdy jsem to nedělala, ale odpovídá to vašim ingrediencím a myslím, že by to mohlo být i k jídlu:-)
    Offce

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Bláňo, to berem! Za tatarák dostáváš dva body, se salátem se ještě mrknem, koli stojí tuňák v konzervě, obodujem posléze.
    Díky, měj se a soutěž dál :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj holky,
    jako alternativu místo běžného pečiva bych vám doporučila ochutnat flatkökur. Nejlevnější je v Bónusu cca za 45 ÍSK. Je to několik chlebových placek z hutného materiálu a typicky se jedí s uzeným jehněčím. Jinak je těsto „bez chuti“, proto se dá na něj napatlat cokoli, na sladko, na slano...
    Když se projdete v sekci chlazeného zboží ve kterémkoli supermarketu, najdete tam i toho smradlavého žraloka. Jedna pixlička stojí cca 300 ÍSK, ale vzhledem k tomu, že je to skutečně nechutné jídlo, vydrží vám určitě až do konce pobytu.:-) Vřele doporučuju zapíjet Brennivínem, ale ten je drahej jako prase, takže místo tohoto tekutého chleba vemte alespoň obyčejný.
    Jste-li trochu na zvláštnosti, dejte si sušenou tresku. Plastové pytlíky naplněné čímsi, co vypadá jako kusy hodně třískovitého dřeva, jsou v každém obchodě (i na blešáku!). Jsou trošku dražší, ale opravdu vydatné, jedí se polité rozpuštěným máslem. Musí se déle žvýkat, a tak máte i psychologický pocit, že jste toho snědly hodně.:-) Navíc typická islandská výbava na výlet není jako u nás chleba s řízkem a tabulka hořké čokolády, ale právě sušená ryba a marcipán.:-)
    Pokud byste si chtěly vyrazit do levné „restaurace“, zaměřte pozornost do přístavu k řadě tyrkysových domků, i když vypadají spíš jako skladiště. Najdete tam maličkou rybářskou hospůdku, sedí se tam na barelech a připravují velmi jednoduchá jídla: různé druhy masa na špejlích, podáváno na plastovém tácku. Vše stojí od 300 do 500 ÍSK (proslulá je tam humří polévka za 500!) a můžete si dát ryby jako tresky, vlkouše, ďasy, ale i velrybu, papuchalka nebo kormorána.
    Pylsa (párek v rohlíku, nejspíš už znáte) je nejlevnější a nejvýhodnější v 10/11 na Austurstræti (vedle pošty). Nejen že je levnější než jinde, ale pokud si koupíte dva, dostanete k tomu plechovku Coly zdarma. Navíc si ho naplňujete samy, od majonéz a hořčic po bramborový salát, krevety, okurky a kde co dalšího.
    Mno. Recepty to nejsou, ale snad vás některý z návodů, jak se kde nakrmit jinak než špagetami s červenou, přeci jen zaujme.:-)
    Saša
    Bóže, to jsem se rozkecala.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Saško, moc děkujeme za informace, vlastně nic z tvých nápadů jsme ještě nezkusily, takže máme co dělat, vypadá to vše moc príma.
    Díky, díky moc,
    Hana a Bára

    OdpovědětVymazat
  7. Jindřichův recept: Brambory nakrájíme na kostky, na pánvi pomalu na oleju osmažíme do zlatova, poté je vyndáme a na zbylém oleji osmažíme rybu, nakrájenou taky na kostky, přidáme máslo. K osmažené rybě přidáme brambory, chvilku smažíme dohromady , nakonec dochutíme sojovou omáčkou dle chuti.
    PS. brambory i rybu osolíme( jak kterou, že.. )
    PS 2 : Já jsem si pochutnala, takže dobrou chuť! Ivana

    OdpovědětVymazat
  8. přpomínám že babiččin grenadyrmarš se jí s kyselou okurkou nebo něčím podobným

    OdpovědětVymazat
  9. Děkujeme, Chramostovic dostávají dva body- ryba a grenadyrmarš. A obzvlášť díky za čokolády, dneska dorazily a jsou vpořádku.

    OdpovědětVymazat
  10. Rád bych se zapojil do soutěže o recepty, alespoň malou troškou.

    Do začátku: Pamatuji se, že některou zeleninu jsem na Islandu jedl jako nejlevnější pokrm, proto doporučuji ještě jednou zkontrolovat podrobně sekci se zeleninou, některé druhy, především ty pěstované místně stát mohutně dotuje a měl jsem dojem, že například vybraný druh rajčat a cibule je levnější než u nás, v Bónusu je potřeba pečlivě hlídat přepravky, alespoň za mého pobytu bylo obojí pod 100 ISK za kilo (ale dovozová rajčata klidně přes 500). Někdy byly levné i papriky.


    Recept 1: Nastavovaná červená omáčka

    Vezme se nejlevnější tuňák Euroshopper v oleji (za mého pobytu stál v Bónusu 97 ISK a kvalitativně byl o mnoho tříd lepší než mnohem dražší tuňáci u nás, dodnes vzpomínám, jak tam byl krásný dobrý, tady ve Francii mi nyní nechutná ani RioMare a mám pocit, že jím dušené kuře a ne tuňáka) a spolu s nakrájenou cibulkou se osmahne ve vlastním oleji. Po té se přidá libovolná červená omáčka. Výsledná směs je podstatně poživatelnější než čistá omáčka.

    Obdobný trik lze provádět s na kolečka nakrájeným Bónus párkem, který je docela levný a přitom relativně kvalitní (obsahuje maso).


    Recept 2: Červená omáčka vlastní výroby

    Vezme se na hrubo nakrájená cibulka, lehce se podusí a pak se zahrne jemně nakrájenými rajčaty, oreganem a troškou vody a vaří se až na kaši. Je možné dohustit a podobně. Jednou jsem toho uvařil celý kotel a schoval si ji do připravených vymytých sklenic po EuroShopper omáčce. :-)

    Recept 3: Kreativní vegetariánské tortilly

    V Bónusu se koupí tortilly (v tom na Laugavegur je mají hned u zeleniny), uvaří se zmíněná omáčka z receptu 2 a doplní se Eurshopper kukuřicí a Euroshopper fazolemi a případně kouskem kečupu a pepře. lze přidat papriku, pokud budou mít levnou. Omáčka se zavinuje do tortil, návod jak na to je na obalu.

    V případě svátku se dá do směsi přidat mleté hovězí. :-)

    Recept 4: Losos burger

    Vezme se steak z lososa z blešího trhu, lehce se osmahne tak jak je a flákne do ohřáté žemle z Bónusu. Přidat lze to co je zrovna po ruce, v mém případě to byla rajčata, cibule a troška kečupu, na majonézy pozor, často mají divnou příchuť.


    Dodatek: vím, že sýr je drahý, ale při jedení většiny těstovin se vyplatí plácnout se přes kapsu. Strouhaný sýr je výrazně levnější než sýr vcelku!!!!! Pozor na "chees styled product", stojí polovinu, ale nemá se sýrem nic společného a jeho balíčky se válejí mezi pravými sýry. Je ovšem vyloženě hnusný jakékoliv příchuti.

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Tome, děkujeme za rady, zvlášť tyto zasvěcené nám pomáhají mega moc. Rozhodně něco z tvých receptů zkusíme a obodováváme třemi body. Docela se to tady začíná rozjíždět,tak uvidíme, jak celá soutěž dopadne.
    Děkujeme a měj se

    OdpovědětVymazat