Pár informací o deníku

Většina příspěvků vzniká v Reykjavíku, Island
Na tomto blogu najdete vždy svěží informace o tom, jak se nám (Hančí a Barče) vede v divočině. Tento projekt je štědře podporován granty FM EHP/Norska. Zvláště bychom pomocí tohoto blogu chtěly předat zkušenosti dalším studentům, kteří se zapojí do programu FM EHP/Norska.

čtvrtek 19. února 2009

Praktické info zejména pro studenty 4 aneb co udělat po příjezdu

Za prvé vám vřele doporučujeme pořádně si přečíst Guide for Interntional Students – je tam opravdu vše důležité. Tento se vám dostane do ruk spolu s letter of acceptance nebo si jej můžete stáhnout v pdf na stránkách univerzity www.hi.is.

Orientation meeting
Univerzita pořádá informační setkání pro všechny exchange studenty, každý department si pak ještě pořádá vlastní organizační minimeetingy.
Dozvíte se: Jak zařídit kenitalu, kde se zaregistrovat, kde najdete kterou kancelář, jak se přihlásit na uglu, jak se orientovat v budovách a za kým jít v případě problémů... Budete z toho vyděšení, ale není o žádná hrůza.
Z přehršele informací vybíráme:

Důležité osoby a místa
pozn.: na Islandu neexistuje přízemí, začíná se prvním patrem (až budete něco hledat)

komplex Háskóli Íslands – Saemurgata, nelze přehlédnout
School of Education – totálně mimo komplex Háskóli, na druhém konci města ulice Stakkahlíd (ale mají se časem do komplexu Háskóli stěhovat)
Erla Bjork Atladóttir – koordinátor pro zahraniční studenty, sídlí v druhém patře Háskolatorgu, pomůže vám opravdu se vším, klidně ji otravujte
Gudrún Sóley Gudjónsdóttir – koordinátor pro School of Education, její kancelář je v druhém patře hlavní budovy School of Education, moc se s ní nepotkáváme, vše řešíme na Háskolatorg – jsou pružnější
Háskolatorg – centrum všech informací, administrativy, vše co potřebujete, vyřešíte tady, je v komlexu Háskóli Íslands na Saemurgatě.
Student Council – druhé patro na Háskolatorgu, jsou zapojeni do všeho a nevyřeší skoro nic, ale zkusit to s nima můžete
Service desk – to čemu u nás říkáme studijní, ale jsou usměvavější, mají rozumnou pracovní dobu a ví všechno a se vším vám ochotně pomůžou, když jdete něco řešit, je praktické začít tady, první patro Háskolatorg, Saemurgata.
Technická podpora – pomůžou vám s čímkoliv od zprovoznění Ugly až po přihlášení na net ve školní budově (není samozřejmé a musí se o to žádat právě na technické podpoře - tam vám dají návod jak na to) - nachází se v service desk v Háskolatorgu a v počítačové učebně na School of Education.
National Registry - Borgartún 24a, tam se asi podíváte jen jednou, když budete žádat o kenitalu, viz níže

Kenitala
Kenitala je islandské ID číslo, musí o něj požádat každý, kdo pobývá na ostrově déle než tři měsíce. Funguje na něj skoro vše. Doporučujeme si zařídit kenitalu okamžitě po příjezdu.
O kenitalu se žádá v National Registry Office na Borgartún 24a. S sebou je nutné donést pas a akceptační dopis z univerzity, po některých spolužácích chtěli informace a potvrzení o financování pobytu.
Formulář je v angličtině, vypisuje se místo pobytu – nezapomeňte si zjistit přesně svou islandskou adresu.
Číslo pak odešlou na service desk do školy, trvá to 2-5 dní.
S kenitalou se z vás na Islandu stává někdo.

Zprovoznění UGLY
Ugla je univerzitní intranet – tak jako na Masaryčce IS. Je nejdůležitějším nástrojem k organizaci celého studia. Spolu s kenitalou (po tom, co si o ni požádáte na National Registry – viz výše) vám na service desk vydají uživatelské jméno a heslo do UGLY. Po registraci pár hodin trvá, než se vám intranet zprovozní.

Registrace předmětů
Po vstupu do UGLY si můžete registrovat předměty. Tyto vám nebyly registrovány automaticky na základě jiných již dříve poslaných dokumentů. Předměty můžete registrovat dvěma způsoby:
1. přes UGLU (My Ugla- My courses, po výběru dole zatrhnout jednu z možností zveřejňování vašeho studia a POTVRDIT). Nezapomeňte jakékoliv registrace a změny v UGLE potvrzovat tlačítkem Submit – jinak se vámi vybrané informace neuloží. Systém je pomalý a vždycky mu docela dlouho trvá, než sežvýká nové informace.
2.Pokud nemáte zprovozněný intranet, je možné se registrovat i na papírových formulářích na service desk. Přijďte tam, řekněte co chcete a oni vás navedou.
Pokud chcete ještě nějakou dobu přemýšlet o tom, jaké kurzy navštěvovat, není problém. Registrace předmětů se dá ještě tak dva týdny po příjezdu měnit právě pomocí UGLY. Tak můžete registrovat odregistrovávat, měnit a špekulovat :-)

Learning agreement
Poté, co jste si odregistrovali a zaregistrovali všechny chtěné a nechtěné předměty, je třeba je dopsat do Learning agreementu a zajít potvrdit na Office of International Education na Háskolatorg k Erle. Co je v Learning agreementu platí a nedá se s tím šachovat – nezapomeňte!! S razítkem od Erly (nezkoumá co jste si zapsali) pak learning agreement poslat na mateřskou univerzitu, tam vám jej potvrdí stejný člověk jako původně potvrzoval první verzi (kterou jste posílali společně s žádostí o grant), pak na NAEP.

Student card
Je zdejší verze ISIC karty. Student card vám přináší všechny studentské výhody – levnější cestování, levnější jídlo na univerzitě, slevy v knihkupectví – je to důležitý dokument. Žádá se o ní na www.studentakort.is, stránka je celá v islandštině, nutné tedy někoho požádat o překlad. Vkládá se elektronická fotografie. Kartička je připravená k vyzvednutí několik dní po žádosti na service desk v Háskolatorgu, dojde vám o tom email na uglu.

ESN card
ESN je celosvětovou organizací exchange studentů, pokud má na danné univerzitě pobočku, organizuje nejrůznější akce, výlety, výhody. Naše ESN nám zařídila i TAL sim-karty- volání zdarma na jedenáct čísel, jinak velmi slušné ceny ostatních služeb. K přihlášení do ESN nutná kenitala a fotografie, platily jsme nějaký poplatek. K získání kartičky stačí vyčkat emailu od koordinátorů a následovat jejich instrukce. Tato organizace nemá sídlo a funguje jen na netu. Proto vřele doporučujeme vytipovat si někoho schopného ze zdejší pobočky a vyždímat z něj telefonní číslo, abyste vše mohli řešit pružněji.

Buddy systém
ESN organizuje buddy systém, neboli místní přátele. Tito studenti, většinou taktéž se zahraniční zkušeností, by vám měli být v případě potřeby nápomocní při řešení problémů se studiem, registrací, zkouškama... ale jsou to jenom lidé a dobrovolníci, takže od nich nelze čekat zázraky. Každopádně se vám ozvou a můžete si zorganizovat setkání.

Karta do knihovny
Vydává se na počkání, v obou univerzitních knihovnách (hlavní kousek od školy a na School of edu), je třeba pouze kenitala.


Informace, které se na info meetingu nedozvíte, ale mohou být užitečné:

Tax card
Pokud se na Islandu chystáte pracovat, budete potřebovat Taxcard- zaregistrování se do systému. Daně pro lidi, kteří vydělávají málo, jsou tu nízké, my pravděpodobně nebudeme platit nic. O Tax card se žádá na Laugavegur 161, jako cizinci musíte do tax card vepsat i informace o vašem zaměstnavateli.

Účet v bance
Vyřízení žádosti o účet trvá jeden týden, je vám vystavena platební karta, půl roku s ní můžete jenom vybírat z bankomatů nebo na kase v bankách, po půl roce vám ji změní na normální. Nevíme jak to bylo s kreditkama dříve, ale myslíme si, že to je možná nějaká novinka v souvislosti s krizí.
K vystavení nutný pas, kenitala a fotka.

Free bus card
Autobusy jsou zdarma pro studenty žijící v Reykjavíku, my, zahraniční studenti bychom je dostat neměli, aspoň ne tento rok. Někteří si o ni ale požádali a uspěli, takže to taky zkoušíme.
Na adresu kort@sraeto.is je třeba zaslat žádost (I would like to apply for...), spolu s elektronickou fotografií a kenitalou, a přesvědčit je, že žijete v Reykjavíku.

EURES
Kancelář EURESu se nachází na Borgartún 7b. Dle možností vám tam poradí jak shánět práci, projdou s vámi inzeráty v novinách, dají praktické rady
(např. Islanďané nejsou zvyklí dávat na svoje CV foto, aby nedocházelo k diskriminaci).
http://www.eures.is/english/

Hledání práce
Způsob, který se nám osvědčil je roznesení a rozeslání životopisů do všech podniků, kde byste měli zájem pracovat. Zaměstnavatelé vám většinou rovnou řeknou, jestli někoho potřebují nebo ne, popřípadně, kdy se máte přijít znovu zeptat.
Evropský formát CV: http://74.125.77.132/search?q=cache:T7efsqbF-70J:www.eliteagency.com/cv.doc+evropsk%C3%BD+form%C3%A1t+CV&hl=cs&ct=clnk&cd=2&gl=cz
Vzory životopisů na http://portal.mpsv.cz/eures/prace_v_eu/zivotopisy

Další odkazy
především na sezónní práce na http://portal.mpsv.cz/eures/prace_v_eu/sezona
islandské úřady práce http://www.vinnumalastofnun.is/

10 komentářů:

  1. Teda, vy mě vyloženě lákáte až ponoukáte k tomu, abych si tam zajel taky... :-)
    Jinak supr informace, byly jste někde na výletě? Zaznamenal jsem menší pauzu v blogování. Ale určitě za to může intenzita zážitků a s ní spojená nutná doba pro jejich vstřebání před zdokumentováním... Fandím Vám, tady v Brně se počasí mírně přiblížilo islandskému (ani se mi nechce věřit, že ten sníh ještě nezačal tát...)Zdar a sílu!
    Martin

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj holky,
    daně už nejspíš platíte, strhávají se z platu. Nedosahují-li vaše výdělky minima (bývalo 1000 eur, teď nevím), tak jsou strašně prťavé (pokud se něco nezměnilo s krizí). Jestliže minimum přesáhnou, pak jsou daně asi 40 %.
    Platební karty před krizí fungovaly hned od počátku úplně normálně, tedy jako platební karty.:-) Dávali automaticky debitní, kreditka se zajišťovala zvlášť.
    S těma autobusama zdarma pro studenty je to úžasné, to ještě před rokem nebylo. V létě 2007 také změnili systém jízdních řádů, do té doby byly JŘ maximálně nepochopitelné. Ale vždycky jsem dojela, kam jsem potřebovala.:-) Řidiči jsou ochotní, když jsem požádala, dali mi vědět, že už je to moje stanice.
    A klobouk dolů před vaší obětavostí, já bych se k sepisování praktických informací teda nedokopala.:-)
    Saša

    OdpovědětVymazat
  3. Holčiny, tak co tam u vás zase děje? Já vím, jsem nedočkavá, ale vaše zážitky jsou pro mě vždy dobrodružným výletem na Island. Chtěla bych se tam zase podívat. Prosím, prosím...
    Blanka

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj holky, právě jsem narazil na vaše stránky, smekám před tolika pečlivě sepsanými informacemi. A tak mě napadlo: hledám bydlení někde v centru, na půl roku. Nevíte náhodou o něčem?
    Tomáš

    OdpovědětVymazat
  5. Zdar Báro a Háňo, tož jaká?

    OdpovědětVymazat
  6. to jsem psal já Martin

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoi ... nahodou jsem narazil na Vas web a jsem jim nadsen, uprimne :) Zacatkem cervence tohoto roku se chystam na 2-3 tydenni vylet na Island a zejmena clanek o tom, co si s sebou pribalit na Island, mi vytvoril prijemnou predstavu. Jeste bych mel ale par dotazu, a proto bych Vas chtel poprosit, jestli byste mi na Vas nedaly nejaky kontakt (email, icq, msn), kde bych se pripadne mohl zeptat. Hezky den a jeste jednou diky, Dan *

    OdpovědětVymazat
  8. Kočky, na to že už nám bude končit březen, je to tu takové poněkud slabé. Určitě jste někde na výletě a dáváte pro nás dohromady obsáhlou zprávu. Jinak teda nevim...
    Blanka

    OdpovědětVymazat
  9. Krize...
    Martin :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj, prave mi prisel Letter of acceptance od RU a zacinam si lamat hlavu, jak co nejlip napsat motivacni dopis, abych dostal grant. Bez nej bych asi urcite tuhle jedinecnou prilezost, kouknout na island, musel oplakat, zlaty dite bohuzel nejsem. Tak bych Vas Hani a Baro chtel poprosit, jestli by jste byli tak hodny a poslali mi Vas motivacni dopis, jen pro inspiraci, tak blby abych tam poslal ten stejny nejsem. Muj mejl je tomas.zahradnicek@ yahoo.com Diky diky moc

    OdpovědětVymazat