Pár informací o deníku

Většina příspěvků vzniká v Reykjavíku, Island
Na tomto blogu najdete vždy svěží informace o tom, jak se nám (Hančí a Barče) vede v divočině. Tento projekt je štědře podporován granty FM EHP/Norska. Zvláště bychom pomocí tohoto blogu chtěly předat zkušenosti dalším studentům, kteří se zapojí do programu FM EHP/Norska.

sobota 7. února 2009

Nová soutěž o kalendář z Islandu

Máme pro vás připravený supr skvělý kalendář s islandskými vodopády. Vaším úkolem je zjistit, co je toto za plastiku. Plastika se nachází na ostrově Heimaey v souostroví Vestmannaeyjar. Zajímá nás co je to zač a kdo to udělal. Tak si proložte aktivity nějakým goooooooooglením. Vsadím se, že nejrychleji to vygoooooglí moje babička Lotynka a děda Jára. No uvidíme. Kalendář je parádní je sice na rok 2009, ale komu tady záleží na čase:-)

16 komentářů:

  1. Od Marti Sazečka: Čau Báro, tak jsem našel jsem ten šutr na obrázku je to na poloostrově
    Stórhöfða. Tady jsem našel na fotce jenom jak to vypadá i z druhé
    strany. Co to je se mi zatím zjistit fakt nepodařilo, buď je to něco
    fakt hodně starýho nebo je to dílo nějakého současnějšího umělce. Mohlo
    by to být vytesáno i z lávového kamene, těžko říct. Mám dojem, že to je
    uprostřed nějakého pohřebiště nebo půdorisu hole kostela. Fakt nevím
    jsou to jenom domněnky... chtěl jsem zase vyhrát, ale tentokrát to bylo
    mnohem těžší, českoislandský slovník k tomu asi nestačí a už se mi to
    nechce dýl hledat...
    Užívejte Islandu...
    Martin
    od Bára: fotka od Martina je přidaná u fotek k tomuto článku.
    DÍKY MARŤO

    OdpovědětVymazat
  2. Tak už jsem na to přišel. Jedná se s nejvyšší pravděpodobností o takzvaný Grásteinn neboli česky bludný kámen. Tyto kameny mnohdy připutovaly až ze severských zemí skrz ledovec až do našich krajů: http://www.volny.cz/umobmartinov/martin/2003-15-Bludny-kamen.html
    http://www.geology.cz/aplikace/fotoarchiv/fotoarchiv.php?foto=7998
    Kdo konkrétně tento exemplář vyzdobil kamenickou prací zatím nevím, ale určitě to zjistím.
    Martin

    OdpovědětVymazat
  3. Udělali to asi Vikingové, kteří na ostrůvku kdysi založili farmu, zřejmě jsou na místě různé rekonstrukce bývalých vikingských obydlí, v archeologické naleziště. Kámen mohl být součástí nějaké svatyně, popřípadě později i křesťanského kostela. V Dánsku je podobný kámen jinak vyzdobený součástí tzv. "hole" kostela. Obdobný kámen je tento: http://mynd.blog.is/blog/mynd/month/2008/1/?offset
    na něm jsou kresby podobného charakteru
    Nějací Poláci ještě píšou něco zde na konci stránky http://eisenruoth.cba.pl/artykuly/religia.html, je tam hodně podobný kámen, ale moc moudrý z toho nejsem...

    OdpovědětVymazat
  4. Martine,
    je obdivuhodné a zajímavé, co jsi našel; nicméně nemůžu si pomoct, ale já to vidím úplně jinak. Podle mého názoru se jedná o nějakou moderní plastiku, tedy umělecké dílo z druhé poloviny 20. stol. Na rozdíl od tebe ale zatím nemůžu svou úvahu ničím podložit. Ale pracuju na tom.:-)
    Saša

    OdpovědětVymazat
  5. Ano, Sašo, to je také možné, může to být třeba i sopečný kámen otesaný do této podoby někým současným, ale opravdu jsem k tomu nenašel žádný pádný argument. Proto si stojím za svým názorem.
    Martin

    OdpovědětVymazat
  6. Držíme pěsti Marťo, tvoje verze je rozhodně zajímavější, Sašo, nezlob se, ale takhle prozaické vysvětlení naše romantické duše neskousnou :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Chjo, tak dnes jsme se byly informovat v Culture House a ty plastiky jsou fakt nejake novější. Tak Marťo, i když jsme se nad tvým výkladem dlouze a slastně zasnily, tak blíže suché a nezajímavé pravdy je Saška... Tak uvidíme, jestli někdo ještě na něco přijde...

    OdpovědětVymazat
  8. Zdravím vespolek,
    mám tyto informace: plastiku vytvořil Örn Þorsteinsson (Örn znamená orel, Þor znamená statečný) v roce 1999. Dílo se nazývá Tólf sögur (Dvanáct příběhů) a bylo vytvořeno z horniny zvané gabro, což je hlubinný typ čediče.
    Je mi líto, pokud je pro vás tahle story bezduchá, ale mohu vás ujistit, že číslo 12 má hlubohý mytický význam pro všechny severské země a pro Island je toto číslo vysoce významné doposud. Hloubka významu je tedy v této plastice dvanáctinásobná.
    Saša

    OdpovědětVymazat
  9. Ty jo, Sašo, tak to by mě zajímalo, jak si na to přišla. Dobrý. Tak Saša se stává výhercem kalendáře s islandskými vodopády, ale protože se nám líbil i Martinův zápal, taky mu jeden dovezeme, gratulujeme!!!

    OdpovědětVymazat
  10. Hurá!!!!:-))) Budu se na kalendář opravdu moc těšit, děkuju.
    Mno, musím se přiznat, že jsem na to šla velice od lesa; zeptala jsem se na turistických informacách přímo na Heimaey. Ale musíte uznat, že jsem využila velmi věrohodný zdroj a těžko bychom jinému pramenu (např. turistům) mohli důvěřovat více.:-)
    Saša
    P.S.: Mrzí mě, že můj zápal nepovažujete za dostatečně zapálený.:-( Vzpomeňte si, že jsem se na původ plastiky ptala právě já, a z toho důvodu povstala tato soutěž.

    OdpovědětVymazat
  11. Oooo my tvuj zapal povazujeme za velice zapaleny a ono je to patrne i z toho, ze si nam v prispevcich verna. Jen jsme chtely ocenit Martina, protoze on pravidelne prispiva do vsech nasich soutezi a googli vzdy s velkym zapalem. Jinak volat na informace na Heimaey - takovy zapal neni treba komentovat - to mluvi samo za sebe:-)

    OdpovědětVymazat
  12. :-))
    Na ty informace jsem nevolala, ale napsala; jsem sice zapálená, ale také se snažím vynalézt schůdnou cestu.;-)
    Budu se moc těšit na další vyprávění a krásné fotky.
    Saša

    OdpovědětVymazat
  13. Tak díky holky, to je milé, že mě taky oceníte. Díky! Já jsem se opravdu nikoho neptal, jenom jsem hledal a hledal v hlubinách internetu... Ale nějaký ten bludný kámen byste mohly najít a aspoň se s ním vyfotit... Mělo bych jich tam být docela dost... Grásteinn... teď se musím smát, jakej jsem blázen...
    Sašo, k Tobě jenom respekt...
    Martin

    OdpovědětVymazat
  14. Martine, až je mi to líto, že jsi nevyhrál ty... ačkoli sis kalendář nakonec také zasloužil.:-) Na Islandu je každopádně spousta zvláštních a podivuhodných kamenů, to máš pravdu. Žijí v nich elfové a skryté bytosti a o několika z nich jsem slyšela úžasné příběhy z první ruky. Když jsem se pak procházela kolem jednoho z oněch kamenů, pojal mne takový respekt k bytosti, která v něm žije, že jsem se vůbec neodvažovala zachovat v jeho blízkosti jakkoli neuctivě.
    Holky, v Reykjavíku je muzeum elfů. Vystavují tam také různé předměty, které nadpřirozené bytosti v lidském světě zanechaly. Například kotlík - dostala ho jedna paní darem od skryté bytosti. Stalo se to přibližně před 10-15 lety.
    Saša

    OdpovědětVymazat