Pár informací o deníku

Většina příspěvků vzniká v Reykjavíku, Island
Na tomto blogu najdete vždy svěží informace o tom, jak se nám (Hančí a Barče) vede v divočině. Tento projekt je štědře podporován granty FM EHP/Norska. Zvláště bychom pomocí tohoto blogu chtěly předat zkušenosti dalším studentům, kteří se zapojí do programu FM EHP/Norska.

sobota 7. února 2009

Trocha informací o studentech a o studiu

Protože blog začíná vypadat podezřele a pár přátel se nás ptalo, zda-li tady jako vůbec studujeme, doplňujeme info i o zážitky z lavic.
Kurz dramatické výchovy a skupinové dynamiky, který absolvujeme pod hlavičkou univerzity, je pro nás velkým zklamáním. Na tomto kurzu bychom viděly zásadní nedostatky zejména v metodách a technikách dramatické výchovy a ve skupinové dynamice a dynamice naší paní učitelky (tato želva by Achyla rozhodně nedoběhla) . Kromě těchto nedostatečných prvků kurz nic jiného nanabízí. Bohužel paní učitelka již zaznamenala náš rezervovaný postoj k myším tanečkům, přihlouplým hrám a jejímu vedení celého kurzu. Proto během poslední hodiny jsme já a hlavně Hanka zůstaly odříznuté od výkladu. Paní učitelka si stoupla tak, že jsme místo občasného kontaktu s jejími zraky udržovaly stálý kontakt s její zadnicí. Moc nás to ale nemrzí, pravděpodobně jsme přišly o nějaké cenné doporučení, třeba doporučení o tom, že by učitel měl udržovat oční kontakt se všemi žáky ve třídě… Takže toliko k tomuto kurzu. Dramkaři, chcete-li na Islandu dělat nějaké drama kurzy, vyhněte se obloukem lektorce s iniciály J.F.O.
Barča se ale rozhodla, že tohle není poslední setkání s dramkou tady na ostrově a že tu najde ukrytou kvalitu. A protože, jak už jsme několikrát zdůraznily, energie investovaná se vždy vrátí, občas obloukem, ale vrátí, zadařilo se. Barča si zaregistrovala kurz Teaching Practise (Učitelská praxe) a poté, co několikrát oslovila garanta předmětu s tím, že chce dělat dramku a nejlépe dramaterapii a že učit angličtinu nebude ani náhodou, šlo to. Garant předmětu Sígridur Petrusdóttir (je s ní fakt bezva domluva) se taky zabejčila a praxi zprostředkovala. Praxi dělám na škole Hágaskoli – to je škola pro žáky 7., 8., 9., a 10. ročníku. Pan ředitel je osvícenec a celá škola má bezvadnou atmosféru a je nabita podněty pro studenty a i pro mě (Barču). Škola je prorostlá do všemožných dalších projektů, má obrovskou nabídku volnočasových aktivit pro děcka a studenti tam klidně tráví i sobotu a neděli. Spolužáci moji čeští, našla jsem ji, Zdravá škola existuje!!!
Ve škole učí dramku Sigga Birna – jedna ze dvou dramaterapeutů na Islandu. Učí jak obligatorní část výuky pro 7. a 8. ročníky, tak neobligatorní pro 9. a 10. ročníky. Má kompletně srovnané a vytvořené své vlastní osnovy. O víkendech dělá s děckama ze školy muzikál a když neučí, pracuje jako dramaterapeut také při škole. Studovala všemožně po světě, hlavně v New Yorku. Její styl vedení se dá dost přiblížit stylu Idy Kelarové (česká zpěvačka, velmi svérazně pracuje s romskou mládeží). Zatím jsem byla čtyřikrát na náslechu a jsem nadšená – chtěla bych jednou pracovat podobným stylem. Kromě toho, že setkání s ní jako s osobností je něco velkého, líbí se mi, že mi strká postupně do rukou různé knihy a vede mě při jejich studiu, během následujícího měsíce mi slíbila, že si na sebe uděláme půl dne a ona mi poskytne a vysvětlí své osnovy a pomůže mi sestavit hodiny, na nichž mi bude dělat supervizi, také mi pomůže proniknout do skupinové dynamiky, kterou ona sama má ve svých hodinách brilantní. Jestli to půjde tak, jak to vypadá, tak mě to bude stát neuvěřitelného času, ale bude to důležitý mezník v mým študýru. (Za článkem je odkaz na pár fotek, bohužel ale ve většině hodin probíhá dramaterapie a Sigga (lektorka) si nepřeje, aby byly tyto okamžiky dokumentovány.)
Jinak řečeno, Barča došla domů úplně vyřízená, nadšená, zdeptaná. Takže se i já pokusím udělat si na této škole pár náslechů a třeba nás to obě někam pošoupne.

Pošoupnout situaci se pokoušejí i studentské politické strany. Poslední týden to na univerzitě vřelo, Röskva (levice) a Vaka (pravice) se pokoušely získat si přízeň voličů, každý den jste mohli na chodbách potkat předvolební stánky s letáčky a občerstvením, poslední víkend před volbami se konaly party se zlevněným, nebo rovnou volným pivem.
A kvůli čemu taková aktivita? Na Islandu studuje více než 30 000 obyvatel, což je desetina všech Islanďanů, tedy docela silná skupina. Zvolení studenti se dostanou do Student Councilu, zástupce všech studentů. Mají zástupce na všech úrovních ve vládě, mohou konzultovat s ministry vzdělání i jinými úředníky a prosazovat své názory, mimojiné i zvýšení péče o zahraniční studenty a možnost výjezdu Islanďanů.
Volby nakonec vyhrála Vaka, s rozdílem asi 4 procent, tedy necelých 200 voličů. Situace se tak obrátila, zdá se, že se student council nyní bude mnohem více zabývat malými potřebami studentů a angažování se v opravdových politických záležitostech přenechá těm dostudovaným. Zde najdete snímky z předvolebních párty, z naší univerzitní dramky a Bařiné praxe.
Video Myšího tanečku naší učitelky na univerzitě najdete zde. Varování: shlédnutí tohoto videa může přivést naše učitele z domovské univerzity k záchvatům slabosti...

4 komentáře:

  1. No ano, ovšem, je potřeba tady taky napsat, že se jenom nebavíte, ale i studujete :-)
    Z těch myší jsem fakt nemohl... Brácha se mě ptal, prej na co to čumím... Tak jsem mu řekl, že na výuku na vysoké škole na Islandu :-)))))
    Martin

    OdpovědětVymazat
  2. a ja si vzdycky myslela ze mysi jsou prakticky mily a neskodny zviratka, ale v podani vasi pani ucitelky jsem utrpela skody na estetickem mozkovem zavitu a o necem milem se neda hovorit uz vubec! tak se drzte at skody nejsou trvale a vratite se v poradku:)Irca

    OdpovědětVymazat
  3. Myší běsnění je neuvěřitelný, v Čechách je zakázané i ve školkách. Aby vás pánbůh ( po této terapii) při zdravém rozumu zachovati ráčil. Fakt jsem násmál k popukání. Paní profesorce dávám návrh na Nobelovku.
    Hastala vista. Držím palce jste holky báječný.

    OdpovědětVymazat
  4. Díky tati, dostaly jsme první komentář od taťky od Báry a máme z toho velkou radost, protože jaké si umíte představit lepší ocenění, než takové, že je na vás táta hrdý:-)

    OdpovědětVymazat